Alevilik ve Bektaşilik Araştırmaları Sitesi

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Almanya: Hamburg'da Aleviler ile Devlet Sözleşmesi

Yazdır PDF

20120814 Staatsvertrag Hamburg-300x155
Türkiye'de Alevilik tanınmazken Almanya`nın Hamburg eyaletinde Aleviler'e diğer inanç gruplarıyla eşit statü tanındı.
Hamburg Eyaleti Başbakanı Olaf Scholz inanç örgütü temsilçilerinin katıldığı basın açıklamasıyla hazırlanan sözleşme metnini tanıttı.

Aleviler için hazırlanan sözleşmenin imzacısı Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF)AABF adına basın açıklamasına katılan AABF II. Baskanı Aziz Aslandemir sözleşmenin Hamburg`da yaşayan Aleviler'in ihtiyacını karşılayacak ve yine Alevileri aynı göz hizasında gören anlaşmanın yapılmış olmasından duyduğu memnuniyeti ve bu sözleşmenin Almanya'nın diğer eyaletlerine de örnek olması temennisini ve beklentisini dile getirdi. Sözleşme meclis onayından sonra bir törenle imzalanacak ve yürürlüğe girecek.

Sözleşmenin yürürlüğe girmesiyle birlikte Hamburg üniversitesinde Alevilik konusunda bilimsel calişma yapılmasi icin kadro sağlanmasından, din derslerinin içeriğinin Aleviler tarafından belirlenmesi hakkına, Alevilere kamu medyasında söz ve temsil hakkından, Alevilikle ilgili önemli günlerde Kurban Bayramı, Hızır, Muharrem, Alevilerìn çalıştıkları kuruma müraacat etmeleri durumunda izin günü sayılmasına dair haklar tanınıyor.

Yine sözleşme ile Cem evlerinin inanç ve ibadet merkezi olduğu resmen kabul edilmiş oluyor. [Sözleşme Almanca]

Kaynak: www.alevi.com

 

You are here: Anasayfa