Alevilik ve Bektaşilik Araştırmaları Sitesi

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Almanya: Alevilik dersleri Kuzey Ren Vesfalya Eyaleti`nde orta dereceli okullarda da başlıyor

Yazdır PDF

Alevi Din Dersi
Başlangıc: 14.02.2012, saat 10.30 da,

KRW Eğitim Bakanı Bayan Löhrman.`ın ve Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Genel Başkanı Turgut Öker`in katılımı ile Duisburg-Rheinhausen`da, Lise-Meitner-Gesamtschule`de

2008 yılından beri ilk okullarda verilen Alevilik dersleri Şubat 2012 tarihinde Almanya`nın Kuzey Ren Vesfalya (KRV) Eyaleti`nde orta dereceli okullarda da bir törenle başlanıyor.

NRW Eyalet Eğitim Bakanı Slyvia Löhrmann, AABF Genel Başkanı Turgut Öker ile birlikte  14.02.2012 tarihinde saat 10.30 da Duisburg-Rheinhausen`daki Lise-Meitner-Gesamtschule`de, öğretmen Ekrem Şahin`in vereceği dersin açılışına katılıyor.

Bu derste, Eğitim Bakanı Bayan Löhrmann tarafından yürürlüğe sokulan ders müfredatı uygulanıyor.

AABF Genel Başkanı Turgut Öker bu gelişmeyi Alevilerin en büyük kazanımı olarak değerlendirdi.

Alevilik dersleri Almanca dilinde ve AABF`nin belirlediği esaslar çerçevesinde yapılıyor. Dersleri okullarda çalışan ve Alevi olan öğretmenler veriyorlar.

Eğitim Bakanlığı AABF ile ortaklaşa bir ders planı komisyonu oluşturdu. Bu komisyon orta dereceli okullarda okutulacak Alevilik derslerine temel oluşturacak ders planını hazırladı.

Şu anda tahminen sadece KRV Eyaletinde yaklaşık 60.000-70.000 Alevi öğrencinin okullara devam ettiği tahmin ediliyor.


AABF- Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu; 20.06.2001 tarihinde NRW Eyaletine başvurarak ilkokullarda Alevilik Dersleri istemişti. Uzun bir hazırlık döneminden sonra önce 2006/07 ders yılında Baden-Würtemberg Eyaleti`nde iki şehirde ve iki yıl sonra 2008/09 ders yılında KRV ve Bavyera Eyaleti`nde Alevilik dersleri başladı. Daha sonra diğer Eyaletlerde de dersler verilmeye başlandı. Berlin Eyaleti`nde din dersleri cemaatlere özel olup yasal dayanağı daha farklıdır. Berlin`de Alevilik dersleri 2002/2003 ders yılında başlamıştı. 

Almanya`da 7 Eyalette ilkokullarda verilen Alevilik derslerine 2011/2012 ders yılında 90 sınıfta  toplam 1.100 öğrenci katılmaktadır.

Bilindiği gibi; Almanya`da din dersleri, “Alman Anayasası”nın 7.3 maddesinde da açık olarak dini toplumların ders programı ve organizasyona katılımı ile mümkündür.

Din derslerinin içeriğini belirleme yetkisi cemaatlerindir ve içeriğinden sorumlu da o inanç toplumunun kurumudur. Alman Anayasası, dini grupların hangi koşullarda cemaat oluşturabileceklerini ve hangi durumlarda bu toplumların anayasal statü kazanacaklarını belirlemiştir.

Devlet dini cemaatlerin işine karışmaz. Dini cemaatler de devletin şeklini, anayasasını –kendi inanç özgürlüklerini kaybetmeden- kabul etmek zorundadırlar. İnananlar, kendi dini cemaatlerini kimlerle kuracaklarına ve inançlarını nasıl belirleyeceklerine kendileri karar verir; bu hak devletin dışında tamamen kişilerin kendi anayasal haklarıdır.

Eyaletlerin Alevilik derslerini kabul etmelerinde; Alevi Birlikleri Federasyonu`nun çoğulcu (pluralist) ve demokratik yapısı böylelikle de rızalık geleneğine uygun olarak gelişmiş uzlaşma kültürü önemli rol oynamıştır.

AABF Genel Başkanı Turgut Öker Alevilik derslerinin verilmesinin tarihi bir adım olduğunu ve bu gelişme ile Alevilerin bu toplum içinde önemli bir toplumsal görev üstlendiklerinin bilincinde olduklarını vurgulamıştır.

Alevilik dersleri burada öğrenim görmüş ve okullarda kadrolu olarak çalışan Alevi öğretmenler tarafından verilmektedir. Bu öğretmenler Alevilik ders programının ön gördüğü doğrultuda hizmet içi bir eğitim almaktadırlar. Bu eğitim de ders programı gibi Eğitim Bakanlığı ve AABF ile birlikte yürütülmektedir.

Ismail Kaplan
Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Eğitim Sorumlusu

Kaynak: Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu

You are here: Gazetelerden Din Dersi Almanya: Alevilik dersleri Kuzey Ren Vesfalya Eyaleti`nde orta dereceli okullarda da başlıyor